Advocacy-LBRUT-2021-11-18

Landscape Architects Declare

Landscape architects declare

Environment, community and sustainability (including financial sustainability) are at the heart of Gelling Landscape Studio’s ethos.

For more than 30 years, Art’s motivation has been to change the culture of landscape architecture from within – working for established, industry-leading practices on major developments. As a new, independent practice, Gelling Landscape Studio can be wholly focussed on developing this ethos, on all projects, irrespective of size or scope.

We have, of course, signed up to the pledges of #LandscapeArchitectsDeclare… the climate emergency declaration, part of the wider #BuiltEnvironmentDeclares movement.

These pledges are not mere words:

 

Advocacy-LBRUT-2021-11-18

Raise awareness of the climate and biodiversity emergencies and the urgent need for practical action amongst our clients and supply chains.”

Since the 1990s, Art has approached suppliers to provide embodied Carbon and other environmental data, and ethical sourcing… an approach which is finally becoming more widespread. Work is still needed – especially around the potential for further imports of plant diseases via the nursery industry, and peat use.

“Advocate for faster change in our profession towards resilient and regenerative design practices and a higher Governmental funding priority to support this.”

Art actively engages with local politicians to provoke and encourage local change, and campaigning organisations nationally and internationally. Ongoing pro-bono campaigning includes: promoting cycle and pedestrian-friendly streets with Borough Councillors; a High Street streetscape and planting initiative; leading the establishment of an ambitious greenspace Friends Group aimed at grassland and habitat management; working with a local community growing group.

“Establish climate and biodiversity mitigation, adaptation and resilience principles as the key measure of our industry’s success: demonstrated through awards, prizes and listings.”

Through many years of working alongside ecologists and following the success rates of past projects, Art has tried and trusted methodologies for increasing local biodiversity through considered soil conservation strategies and species-dense planting techniques – an approach now finding greater prominence through the work of Japanese botanist Akira Miyawaki and others. Art has long advocated the low-cost, low-input regenerative management techniques researched after the UK’s Great Storm of 1987 using locally collected seed and management of grazing – as advocated in his projects in North Africa.

“Share knowledge and research to that end on an open source basis.”

Gelling Landscape Studio is always looking for opportunities to collaborate with other consultancies within landscape architecture and across disciplines. One target is establishing a carbon calculator applicable to landscape architecture. Our species records are shared via the open-source I-naturalist platform, and have been shared with Borough Ecologists for SINC Review.

“Evaluate all new projects against the aspiration to contribute positively to mitigating climate breakdown, and encourage our clients to adopt this approach.”

The benefits of landscape architectural projects are complex and hard to quantify.  Gelling Landscape Studio is looking to trial, and where needed develop, a range of measurement techniques – where possible, working collaboratively with others.

“Preserve and protect existing irreplaceable landscapes and habitats whilst protecting and optimising areas of functional and biodiverse landscape in all developments.”

Evaluating, retaining (wherever possible), protecting and connecting existing habitat and other assets is fundamental to our work. It can take decades or even centuries for new habitats to establish, so it makes sense to retain what we have. The approach is also fundamental to ‘place-making’ – providing maturity, character and life to new development.

“Adopt a whole systems approach to landscape design recognising that soils, bacteria and mycorrhizal fungi are key factors for ecosystem survival and carbon sequestration.”

Soils are the foundations of the landscape and our health depends upon theirs. A strategy for soil condition and building should pre-empt any planting strategy on almost any project. Art has collaborated directly with some of the UK’s top experts in the fields of soil science and ecology since the early 1990s.

“Work to provide assessment tools for life cycle costing, carbon usage, biodiversity gains. Develop and promote post occupancy tools and measures to assist in the management of landscapes.”

Gelling Studio is looking to collaborate directly with specialists to develop tools for quantifying the environmental impacts, both positive and negative, of landscape design and implementation.

“In addition to working with mitigation, adaptation and resilience as primary tools, look to using regenerative design principles in the design of landscapes.”

Resilience and regenerative design have been fundamental parts of Art’s approach to soft landscape design since the 1990s. Current work includes species reintroduction and management of open grassland mosaic habitats within public open space; restoration of a natural river corridor within a town centre; and proposals to implement “leaky dam” systems to slow surface-water run-off in an urban water course.

“Collaborate with architects, engineers, contractors and clients to further reduce construction waste.”

Art’s experience leading landscape projects such as the London Olympic Stadium demonstrates his commitment to reduction of construction waste – incorporating granite dock edgings (which were due to be crushed), promoting buildability and safety on site (keeping site workers safe from contamination) and designing out waste (tens of thousands of tonnes of contaminated fill). His sustainable approach saved Balfour Beatty hundreds of thousands of pounds during the Legacy transformation of the Stadium.

“Promote low embodied carbon, and look to maximise carbon sequestering, responsible and sustainable use of water and biodiversity net gains in all projects.”

Soil strategy, planting selection and planting techniques to minimise the use of water (in construction and thereafter) and promote biodiversity are fundamentals of Gelling Landscape Studio’s ethos. In his own garden, Art is evaluating domestic-scale, natural soil conditioning techniques, with the aim of developing methodologies appropriate to commercial scale application.

“Minimise wasteful use of resources in landscape architecture and urban planning, both in quantum and in detail.”

In all the approaches outlined above, the principle is to reduce the consumption of resources. Demolition, energy and materials all cost money – and demand new resources to be mined, manufactured, transported and constructed. We support the  “retro-fit first” approach and always consider retention, reuse and recycling of existing structures and materials in construction, maintenance and end-of-life phases. We find this approach helps developers establish unique places with undeniable character, saves them money, and works best for the wider environment.

London Olympic Stadium

London Olympic Stadium

In summer 2007, Art Gelling was called by a well-known recruitment agency. He was asked if he would like the opportunity to work on “an exciting new major sporting venue in east London… but I can’t tell you what it is…”

As London had just been announced as the host of the 2012 Olympic and Paralympic Games, it seemed like an approach worth pursuing.

Working as project lead for Hyland Edgar Driver (HED) and embedded within the combined client / contractor / design team office in Canary Wharf, Art was soon rationalising the pre-award landscape strategy, developing the complex split-level access strategy, and managing the tight-nit landscape project team for the Main Stadium – to be the focal point of the London 2012 Olympic and Paralympic Games, and venue for the opening and closing ceremonies.

As soon as the site clean-up was complete, the whole team moved to on-site offices for the “complete” embedded major project experience.

Art took the team through the complex, multi-staged landscape planning submissions on behalf of Tier One Contractor Sir Robert McAlpine, architect Populous and engineer Buro Happold. The scale and complexity of the Stadium meant the project was run separately from the rest of the Olympic Park, and on an advanced programme.

The pace of the build (driven by the unmoveable 2012 deadline) demanded that groundworks Planning submissions were made before above-ground design was known; Above-ground submissions were made before detailed designs were developed: The strategy carefully built in flexibility to develop the next stage of detail.

Design innovations included the road-tests for the glamorous floral meadows (planted the following year across Olympic Park)and designing the precisely engineered, undulating planted embankments. Less glamorous, but every bit as important, we developed the creative solutions to safe working, eliminating worker contact with contaminated ground, and the grade separation of security.

Art presented the designs at packed Stakeholder Interest Group workshops, covering diverse topics from ecology to equitable access to security. His small team completed the hard and soft landscape Tender packages for all public-facing and back-of-house areas of the ‘Stadium Island’ and assisted through the procurement process.

While day-to-day site duties reverted to colleagues, Art continued the team-leader role and carried out regular site inspections throughout construction and maintenance until handover for Games Overlay.

The project was designed to world-class environmental, safety and new, best-practice standards for accessibility to front- and back-of-house areas.

We established new riverside meadow habitat. We re-claimed and re-purposed granite dock edgings for the edge of the River Lea. We procured and planted willow trees that could barely fit on the largest flat-bed lorry. We procured UK grown pollards to re-establish in the river valley, and we set-out the post-Games landscape strategy. We even sneaked in some edible plants (isolated from the contaminated substrata). We fulfilled the late (and visionary) John Hopkins’ dreams.

Thanks to Daf (HED), John and David (ex-HED), and the project team from SRM, Populous, CLM, Buro Happold, KLH Sustainability, Rick’s team at Willerby, and many others.

As a team we handed-over the completed site ahead of programme and to a tight budget… and were nominated for the 2012 Stirling Prize.

… and Art’s plan is the front cover of a book of Olympic Stadia!

Hampton Hill Junior School

Hampton Hill Junior School

When the second of our kids was heading towards secondary age, we were chatting with one of teachers (an allotmenteer) about her burgeoning school kitchen garden. She mentioned a neglected wildlife garden and asked if I could do a quick planting plan for some herbs. Four years later, working alongside the inspirational Mrs Morgan (in a consultancy agreement paid in pick-your-own-summer-holiday strawberries), we had transformed the unloved and overgrown area into a buzzing, wildlife-friendly outdoor classroom with thematic study beds, seating, and mini-meadow, to complement the thriving kitchen garden.

With a regular crew of child labourers (and their parents) at weekends, the garden project grew and the space assumed important new roles: As breakout space for children with special needs, staff chill out, PTA events venue, a science lab and maths workshop. It became home to frogs, newts, toads, bumble bees, stag beetle and cockchafer larvae.

In 2014 the gardens were commended by the RHS as an exemplar and produce and plants grown and sold at PTA events even meant the gardens became financially sustainable through the ‘austerity era’ financial pressures.

The garden transformed the front entrance to the school and, even more importantly, the outlook from the Head’s office. More fundamentally, it has touched the lives of  countless children, parents and siblings who still come to feed the chickens, pick the strawberries and fish for water snails.

An “Eco-Schools” flag flies proudly in the corner.

Dane End

Dane End

In 2020, we helped King & Co reinvent a former farmyard in Hertfordshire as the ideal setting for 26 new homes and new workshops, nestling among the existing farm buildings on the rural edge of an existing village.

The proposals overlay new with existing heritage, and the landscape strategy plays a strong role in maintaining the characteristic agricultural origins of the site and embedding new and refitted buildings into the peri-rural context.

The rusting remains of disused machinery, vehicles and debris from agriculture and light industry, will give way to an organic combination of workshops and homes, retaining and converting the existing farm buildings, where feasible, into modern terraced homes and workshops.

The development takes a sustainable, “retro-fit first” approach to the site’s existing buildings and heritage, converting two disused dairy sheds into characterful new terraced homes.

New homes of contemporary design, feature materials within the local tradition – brickwork and timber-cladding. They form a series of yards, in a nod to the organic layout of the original farm.

Where we can, we retain the 19th Century walls of the local, large-format “Hitch Brick”, and new walls will add to the original agricultural yards – organising and characterising the development.

Our proposed paving and walling materials, and our strategy for soft landscape take their cues from Hertfordshire’s clay valley-floor landscape. We utilise clay stable-pavers, locally prevalent trees, native hedgerow and grassland species.

Within a nature-rich pocket park, an orchard of Hertfordshire-bred fruit tree varieties is set within local wild-flora to create the habitat for children and wildlife to thrive, in an environment with uniquely tailored local references.

The site’s perimeter restores hedgebanks and swales lost during the 20th Century, to recreate vital corridors to help reconnect local islands of habitat, and replenish the nearby Old Bourne brook.

We focused the walled pocket park around a small, natural play space, which, with its orchard and grasses, flora and seats, will become a nature-filled, green-place for the new community to share with the rest of Dane End.