In support of a modular, Passivehaus rooftop development, Gelling Landscape Studio provided landscape strategy and initial design ideas for communal gardens. Presentation boards were prepared for consultation with a steering committee of existing residents, and for pre-application discussions with Planning Officers.
The location, in a Conservation Area, required a simple, sensitively conceived landscape strategy that would benefit the wider street-scene, and meet residents’ desire to see the development as an enabler for better access and more positive use of the gardens.
The strategy proposed simple measures to enhance the appearance of street-facing gardens and the facilities in an existing walled garden: meeting needs for children's play and community events, such as barbecues, birthday parties and even outdoor wedding receptions.
Proposals included a richer, pollinator-friendly palette of plants with an extended flowering season, to replace tired lawns, over-mature shrubs and bedding.
Repairs and enhancements to paths and walls, planted pergolas to screen the bin holding area, and narrowing the utilitarian concrete parking access, also met with a positive response from residents and Planning Officers. Finally, the strategy proposed relaxing the management and maintenance regime in little-used areas to the rear to promote habitat opportunities and connectivity for wildlife.
The project is currently on hold with an intention to proceed with design in 2021.
Strategy Plan
Strategy Plan
Early strategy sketch
Early strategy sketch
Plan excerpt
Plan excerpt
Strategy consultation ideas
Strategy consultation ideas

You may also like

Back to Top